Web index
Image default
Vakantie

Een hardshell of zacht koffer?

Als je in de markt bent voor bagage – voor jezelf of voor iemand anders – dan heb je heel wat keuze uit merken en modellen van zachte tassen. Maar ook tassen met harde zijkanten zijn aan een bescheiden opmars bezig.

Zachte tassen maken het grootste deel van de markt uit. Je kunt ze krijgen in een grote verscheidenheid van stijlen, van kledinghoezen en rugzakken op wieltjes tot standaard koffers in verschillende maten en massieve rolkoffers.

Bagage met harde zijkanten is meestal beperkt tot een standaardkoffer, zowel voor handbagage als voor ingecheckte bagage. Toch is er bij de consumenten steeds meer belangstelling voor deze categorie, deels dankzij nieuwe materialen die licht en sterk zijn.

Zachte-zijdige Bagage
Zachte-zijdige bagage is gemaakt van stoffen die bewegen en meegeven, meestal geweven nylon, zoals cordura, ballistic, of ripstop. Cordura is meer gestructureerd dan ballistisch, iets zachter en meer slijtvast. Ballistisch is de gladdere en glanzender van de twee. Na verloop van tijd kan ballistisch schuren, maar dat gaat niet ten koste van de sterkte van de stof. Ripstop nylon is de zeer lichte stof die algemeen bekend staat als “parachutestof”, en vaak gebruikt wordt in ongestructureerde of halfgestructureerde tassen.

Alle drie zijn er in een verscheidenheid van denier counts, die het gewicht – niet de kwaliteit of sterkte – van de stof aangeven. Bij ripstop nylon zorgt een hogere denier er echter voor dat zelfs deze lichte stof zwaar genoeg is om je spullen te dragen.

Veel stukken bagage met zachte zijkanten zijn voorzien van buitenvakken, en vaak hebben ze twee of meer binnenvakken. De sluiting is een rits; nieuwere tassen kunnen een geïntegreerd slot hebben.

Je kunt kiezen voor bagage met zachte zijkanten als je lichtgewicht stukken zoekt die je kunt buigen en samenpersen om in krappe ruimtes te passen, zoals de bagagevakken in het vliegtuig. Ze kunnen ook minder ruimte innemen om thuis op te bergen.

Het nadeel is natuurlijk dat het niet zoveel bescherming biedt als een koffer met harde buitenkant. Het is ook kwetsbaar voor scheuren als het niet van hoge kwaliteit is.

Hardzijdige bagage
Hedendaagse bagage met harde schaal of harde zijkanten wordt gemaakt van hoogtechnologische kunststoffen zoals ABS en polycarbonaat, die licht en duurzaam zijn. ABS is het lichtst, maar polycarbonaat is duurzamer. Het meest duurzaam, maar ook het zwaarst, is aluminium.

Hard-sided bagage heeft vaak een 50/50-split opening, zodat je twee kanten gelijk kunt inpakken en de inhoud kunt stabiliseren met een binnenband of een middenverdeler. Maar het clamshell ontwerp vergt dubbel zoveel oppervlakte om het open te spreiden. De meeste hard-sides zijn zo gebouwd, maar er zijn er ook op de markt die een dekselopening hebben.

Je kunt beter bagage met harde zijkanten kopen als je breekbare voorwerpen gaat inpakken. Ze kan een betere beveiliging bieden dan bagage met zachte zijkanten, omdat ze niet zo gemakkelijk opengescheurd kan worden en meestal ingebouwde sloten heeft.

Aluminium bagage kan nog veiliger zijn. Ze heeft vaak metalen treksluitingen in plaats van ritssluitingen. Als je de neiging hebt te veel in te pakken, houdt een stuk met harde zijkanten je in toom; er is geen kans dat je het te vol stopt. Als je de juiste maat handbagage koopt, past je bagage gegarandeerd in de bagagemaat van je luchtvaartmaatschappij. Harde bagage stapelt ook gemakkelijk, zodat ze ideaal is voor cruiseschepen, waar de tassen voor vertrek in de buik van het schip gestapeld worden.

Natuurlijk schaaft en krast hij ook gemakkelijk. Ze is ook stijf, zodat je er geen extra’s in kunt proppen als dat nodig is. Je hebt een vaste opbergruimte nodig, wat een uitdaging kan zijn voor bewoners van appartementen en kleine huizen.