Web index
Image default
Bedrijven

Wat wil je gebruiken om te roken? De verschillen

De traditionele roker is in de afgelopen 100 jaar steeds meer verdwenen. Waar we in de jaren negentig nog rookcoupés hadden in de trein of dat roken in het café nog normaal was, kun je het je nu niet meer voorstellen. Dit terwijl andere soorten roken gewoon nog aanwezig zijn in de maatschappij. Wat zijn de eerlijke verschillen en gevaren van de verschillende soorten roken? Welke kies je wanneer je het graag wilt doen?

Sigaretten en sigaren

Sigaretten en sigaren zijn niet meer van deze tijd, en terecht. Niet alleen veroorzaken ze bewezen allerlei kanker, ze zijn ook ontzettend verslavend. Een gevaarlijke combinatie die al vroeg tot jonge verslaafden kan leiden. Met nicotine en teer kom je er niet meer. Een hoop mensen die nog wel gewoon roken stappen dan ook over op een vaporizer om hun van de verslaving af te helpen.

Vape bestellen

Wil je een vaporizer of vape bestellen? Dan mag je jezelf ook wel inlezen. Het verschil tussen traditioneel roken en vapen is dat bij een vaporizer er geen rook maar damp (vapor) vrijkomt. Dit is waarom je het “in principe overal mag doen”, hoewel veel vapers zich gewoon aan de rookregels houden. Je kunt een vape bestellen en hem recreatief gebruiken met nicotinevrije vloeistoffen, maar ook een vape gebruiken om helemaal te stoppen en tijdelijk nicotine binnen te krijgen. Let er wel op dat ook een vaporizer niet 100% onschadelijk is; zo zijn er wat rare longziektes aan vapen gelinkt.

Waterpijp

Een waterpijp is lang als een soort onschadelijke activiteit gepresenteerd, maar dat is het dus echt niet. Hoewel zelfs jonge pubers of soms zelfs kinderen mee mogen doen in bepaalde landen of huishoudens, zijn de kooltjes die gebruikt worden om de waterpijp aan te maken bewezen heel schadelijk voor je longen. Misschien zelfs nog schadelijker dan gewoon roken. De fruittabak is dan weer relatief onschadelijk, maar je hebt de kooltjes nodig.

Medisch roken

Voor medische doeleinden heb je hele schone vaporizers waardoor je alleen maar datgene in je longen krijgt dat je nodig hebt om je beter te voelen. Deze zijn het minst schadelijk maar ook bedoeld voor maar één soort damp. Ook hiervoor is dus het traditionele roken of tabak niet meer nodig. Meestal bestaan zo’n vaporizers uit een soort plastic balonnen die de rook opvangen waarna je het daaruit kunt halen.