Web index
Image default
Gezondheid

Het verschil tussen fysiotherapie en ergotherapie

Fysiotherapie en ergotherapie zijn twee soorten revalidatiezorg. Het doel van revalidatiezorg is het verbeteren of voorkomen van de verslechtering van je conditie of kwaliteit van leven als gevolg van een verwonding, operatie of ziekte.

Hoewel er enkele overeenkomsten zijn tussen fysiotherapie en ergotherapie, zijn er ook belangrijke verschillen.

Dit artikel gaat dieper in op beide soorten therapieën en de voordelen die ze bieden.

Wat zijn de belangrijkste verschillen?
Fysiotherapie, ook bekend als FT, richt zich op het helpen verbeteren van je beweging, mobiliteit en functie. Een fysiotherapeut kan dit doen door middel van allerlei oefeningen, rekoefeningen of andere fysieke activiteiten. Dit kan bijvoorbeeld bij fysio Amsterdam.

Bijvoorbeeld, iemand die een knievervangende operatie heeft ondergaan kan een fysiotherapeut bezoeken als onderdeel van zijn herstel.

De fysiotherapeut zal met de patiënt samenwerken om de knie te versterken en de bewegingsvrijheid van het kniegewricht te vergroten. Dit kan hen helpen gemakkelijker te bewegen met minder pijn en ongemak.

Ergotherapie, ook bekend als ET, richt zich op het gemakkelijker uitvoeren van dagelijkse taken. Deze vorm van therapie richt zich op het verbeteren van je fijne en grove motoriek, zodat je specifieke dagelijkse activiteiten kunt uitvoeren. De ergotherapeut richt zich ook op het optimaliseren van je huis- of schoolomgeving voor je dagelijks leven.

Een ergotherapeut kan bijvoorbeeld iemand die herstelt van een beroerte helpen opnieuw te leren hoe je dagelijkse taken uitvoert, zoals aankleden of eten met keukengerei. Ze kunnen ook veranderingen in huis aanbrengen, zoals het installeren van een steungreep in de douche.

For expats: check out Physiotherapy Amsterdam