Web index
Image default
Verbouwen

Kies voor het LG35 lijm drukvat van Meiboom, de lijmspecialist

Epoxylijmen kunnen op zich ook al goed tegen hoge temperaturen maar door de toevoeging van metalen of metaaloxiden ontstaan pasta’s die zelfs kunnen worden gebruikt om onderdelen van kachels, uitlaatpijpen enzoverder met elkaar te verlijmen. Door de pasta voor gebruik te kneden komt het hars en de uitharder samen en zal de uitharding opstarten. Breng na het aanbrengen van de pasta het verlijmde materiaal op zijn operationele temperatuur. Hierdoor zal de pasta zijn uitharding helemaal voltooien. Zorg vooraf dat de te verlijmen oppervlakken volledig stof- en vetvrij zijn.

De meeste secondelijmen kunnen temperaturen tot zo’n 80°C verdragen. Om materialen te lijmen die op hogere temperaturen moeten kunnen worden gebracht, kunnen deze lijmen dus niet worden gebruikt. Hiervoor heb je een hittebestendige lijmen nodig. Lijmen op basis van cyanoacrylaten zijn hiervoor helemaal geschikt. Cyanoacrylaten zijn bij kamertemperatuur vloeibaar en deze lijmen bevatten dan ook geen ongezonde solventen. Wanneer cyanoacrylaat in contact komen met vocht, begint deze spontaan te polymeriseren ter vorming van een ijzersterke kunststof die de te verlijmen oppervlakten aan elkaar kan houden.

Vooral als de te verlijmen oppervlakten wat ruw zijn, werkt de lijm optimaal omdat de oorspronkelijk vloeibare lijm ook in poriën kan doordringen en het contactoppervlak dus groter is. Je kan deze lijm voor vele materiaalsoorten gebruiken. Het kan zowel glas, steen, hout, metaal als rubber en textiel verlijmen. De lijmen zijn bovendien ook vriesvast en blijven zelfs intact bij temperaturen van tot wel -40°C. Zorg dat je voor gebruik de te verlijmen oppervlakken goed ontvet en draag beschermende handschoenen.

Indien temperaturen tot boven de 1000°C moeten worden getrotseerd, moet je gebruik maken van hittebestendige pasta’s. Dit zijn epoxylijmen waaraan een metaal of een metaaloxide werd toegevoegd voor extra stevigheid. Epoxylijmen bestaan uit vloeibare epoxyharsen die uitharden door de aanwezigheid van een uitharder.

Bezoek de website als je meer wil weten