Web index
Image default
Banen en opleidingen

Tien mythes over het eerste salaris

vacatures

Je hebt zojuist je eerste jobaanbieding ontvangen. Je raakt opgewonden en gestrest. En je bent erg bang om over je eerste salaris te onderhandelen. Ik wil niemand meer irriteren, dus je denkt dat het beter is om dit onderwerp helemaal niet te bespreken. Maar als het om je eerste baan gaat, staat dit voorop. Je startsalaris, als anker, zal de hele daaropvolgende carrière vasthouden, wat van invloed is op verdere promoties, bonussen en zelfs pensioensparen. Om deze reden kan een salaris dat aan het begin van uw carrière te laag is, u duur komen te staan.

Op basis van onze jarenlange ervaring in het onderzoeken van onderhandelen en hoe we dit effectief kunnen uitvoeren voor deelnemers van verschillende leeftijden, verschillende kwalificaties en in verschillende delen van de wereld, willen we een aanzienlijk deel van de mythes ontkrachten die mensen ervan weerhouden om over hun salaris te praten.

Mythe # 1: ik heb geen ervaring, dus mijn onderhandelingspositie is zwak

Veel nieuwe rekruten realiseren zich niet dat het aannemen van nieuwe medewerkers aan beide kanten stressvol is. Om een ​​waardige kandidaat te selecteren, lezen werkgevers eerst tientallen, en vaker honderden, cv’s, besteden ze vervolgens talloze uren aan het selecteren van sollicitanten voor een sollicitatiegesprek en besteden ze vervolgens enorm veel tijd aan het begeleiden ervan. Als ze aandacht hebben besteed aan je cv, dan zijn ze al in je geïnteresseerd, dus zelfs beginners hebben een kans.

Mythe 2: ik heb geen andere aanbiedingen, dus ik kan niet onderhandelen

Een alternatief aanbod geeft u natuurlijk meer kans op betere voorwaarden, maar het ontbreken ervan weerhoudt u er niet van om te onderhandelen. Vraag (maar eis niet) uw werkgever of hij het salaris kan verhogen. U heeft niets te verliezen: als u wordt afgewezen, kunt u het oorspronkelijke aanbod nog steeds waardig aanvaarden.

Mythe 3: het voorgestelde salaris was hoger dan verwacht, dus het heeft geen zin om te onderhandelen

Als het aangeboden salaris uw verwachtingen overtreft, betekent dit waarschijnlijk dat u uzelf niet al te hoog hebt gewaardeerd. Maak de fout niet erger, probeer opnieuw over salaris te praten. We zijn ervan overtuigd dat u niet met minder geld wilt gaan werken dan andere medewerkers die dezelfde taken uitvoeren.

Mythe # 4: ik ben een vrouw, dus ik moet niet onderhandelen – mensen zullen me niet aardig vinden

Deze veronderstelling weerhoudt vrouwen ervan om te onderhandelen, hoewel het vaak verkeerd is. Natuurlijk is onderhandelen op een aanmatigende of agressieve manier het niet waard – dit geldt zowel voor vrouwen als voor mannen. Maar als u positief, coöperatief en resultaatgericht bent in het onderhandelingsproces, is de kans groter dat u betere voorwaarden bereikt en tegelijkertijd de relaties met uw collega’s versterkt.

Mythe # 5: De economische situatie is slecht, dus dit is een slecht moment voor onderhandelingen

Ondanks de crises van de afgelopen tien jaar is het vinden van getalenteerde mensen nog steeds moeilijk – en ze zijn altijd waardevol. Bovendien onderschatten veel werkgevers het opgegeven salaris opzettelijk juist omdat ze verwachten dat u onderhandelt. Als u weigert te onderhandelen, verliest u geld. Bovendien is het salaris niet het enige dat de moeite waard is om te onderhandelen. Opleidingskosten, werkschema, reiskosten zijn allemaal voorbeelden van aanvullende onderhandelingsonderwerpen. Bedenk welke van deze het belangrijkste is voor uw carrière en bespreek deze kwesties.

Mythe 6: Ik kan alle informatie over salarissen gemakkelijk op internet vinden

Natuurlijk is internet een bodemloze bron van salarisgegevens, maar de informatie die via internet wordt verzameld, is vaak ruw. Zoek meningen in educatieve en professionele gemeenschappen. Verzamel informatie over salarisniveaus op uw school, praat met vrienden en collega’s. Vraag hen welk loon redelijk is voor de functie. Dit is beter dan collega’s rechtstreeks te vragen hoeveel ze verdienen. En vergeet het verschil in salarissen in verschillende steden niet.

Mythe # 7: Voorbereiding is niet belangrijk – het hangt allemaal af van hoe ik me zal gedragen tijdens onderhandelingen

Voorbereiding is belangrijker dan u denkt en heeft een enorme impact op hoe uw sollicitatiegesprek verloopt. Nadat je redelijke grenzen voor jezelf hebt gesteld, oefen je het onderhandelen over het onderwerp met je vriend om je zelfverzekerd te voelen. En probeer correct af te stemmen op het interview. Ons onderzoek heeft aangetoond dat het herinneren van een moment in het verleden dat je erin slaagde iemand te overtuigen en te doen alsof je onderhandelt voor je vriend, je taak gemakkelijker zal maken.

Mythe # 8: vraag zoveel je wilt

Niet! Vraag om meer dan je wilt. Onderhandelingen omvatten onderhandelen, niet alleen het aankondigen van een bedrag. Laat een kleine marge voor jezelf over om het salaris te krijgen dat je wilt.

Mythe # 9: Als je nieuwe baas het meteen eens is, is dat een reden om te vieren.

Snelle toestemming is geweldig als u voorstelt te trouwen. Maar als het om salaris gaat, betekent toestemming dat je niet veel hebt gevraagd. Onderzoek toont aan dat jezelf een hoog, maar realistisch doel stellen, je kansen op een positief onderhandelingsresultaat vergroot. Verzamel van tevoren voldoende informatie om er zeker van te zijn dat u uzelf niet te snel verkoopt.

Mythe # 10: Als je wordt afgewezen, was het een vergissing om onderhandelingen aan te gaan

Integendeel, als je probeert te onderhandelen, laat je de werkgever zien dat je bereid bent om te overtuigen en weet hoe je moet onderhandelen, wat een zeer belangrijke vaardigheid is. Tijdens de onderhandelingen kunt u ook iets nuttigs voor de toekomst krijgen. Gebruik ze als een kans om meer te weten te komen over hoe salarissen in het bedrijf worden gevormd en hoe uw nieuwe organisatie beslissingen neemt.

Onderhandelingsvaardigheden zijn erg belangrijk voor een succesvolle carrière, dus vermijd de bovenstaande mythen. Door je sollicitatiegesprekken zorgvuldig voor te bereiden en te leren hoe je moet onderhandelen, kun je jarenlang financieel succes boeken.

 

https://www.vindazo.be