Web index
Image default
Aanbiedingen

VERZORGING VAN BAROK SPIEGEL

VERZORGING VAN BAROK SPIEGEL

Spiegels zijn al tientallen jaren populaire praktische en decoratieve voorwerpen. Van kaptafels tot wandspiegels, er zijn tal van stijlen beschikbaar om uw huis een aantrekkelijk vintage tintje te geven. Maar zoals elk antiek meubelstuk kunnen spiegels na verloop van tijd beschadigd of vuil worden. Of u nu onlangs een barok spiegel hebt gekocht of er een wilt verkopen, u moet weten hoe u hem moet onderhouden zodat hij er op zijn best uitziet.

IS UW SPIEGEL ECHT ANTIEK?

Om te beginnen moet u nagaan of uw barok spiegel echt antiek is. Veel barok spiegels zijn gemaakt om er antiek uit te zien of hebben een vintage lijst met nieuw glas, wat het gevolg kan zijn van schade aan het oorspronkelijke glas of omdat iemand de spiegel zelf een vlekkeloze uitstraling of reflectie wilde geven. Gewoonlijk moet een barok spiegel ten minste 100 jaar oud zijn of vóór de massaproductie zijn vervaardigd om als antiek te worden aangemerkt. U kunt een echte antieke barok spiegel meestal herkennen aan de kwaliteit van het glas. Antieke barok spiegels vertonen meer gebreken in het glas, zoals vouwen, luchtbellen en vlekken, vanwege de manier waarop zij zijn vervaardigd. Er kan ook een merkteken van de maker op de achterkant van de lijst staan, of elders als de spiegel aan een kaptafel of ander meubelstuk is bevestigd. Aan de hand van dit merkteken kunt u nagaan wie de spiegel heeft gemaakt en wanneer hij is vervaardigd.

MOET U EEN BROCANTE SPIEGEL RESTAUREREN?

Het is over het algemeen een goed idee om zelf geen restauratiewerkzaamheden uit te voeren, omdat u uw spiegel kunt beschadigen of de waarde ervan kunt verminderen. In sommige gevallen kan uw brocante spiegel zelfs meer waard zijn zoals hij is, in plaats van gerestaureerd, dus het is de moeite waard om een deskundige te raadplegen. Antieke brocante spiegels kunnen worden opgefrist zodat het glas niet volledig hoeft te worden vervangen – omdat dit de waarde van uw brocante  spiegel drastisch kan verminderen. Als het glas echter veel vlekken of mistige plekken vertoont als gevolg van ontzilvering (wanneer de zilveren achterkant loslaat en wegslijt, vaak door vocht) kan het de moeite waard zijn het zilver op de achterkant te laten vervangen. Dit kan eventuele gebreken of krassen op het glas accentueren.
Als de lijst of het meubel waaraan de spiegel is bevestigd beschadigd is, kan dit een ander verhaal zijn. Meubels in goede staat verkopen meestal beter, maar reparaties moeten zorgvuldig worden uitgevoerd om de waarde te behouden. Als het meubel te beschadigd is, is het misschien niet de moeite waard om het te restaureren, tenzij het sentimentele waarde heeft.

HOE MAAKT U ANTIEKE SPIEGELS SCHOON?

Antieke spiegels zoals de barok en brocante spiegel mogen niet worden gereinigd met agressieve en schurende schoonmaakmiddelen, omdat deze zowel de lijst als het glas kunnen beschadigen. In plaats daarvan zijn eenvoudige methoden het beste om stof en vuil te verwijderen, maar niet de vernis van de lijst.Begin met het afstoffen van de lijst van de spiegel met een schone microvezeldoek. Als de lijst sierlijk is, kunt u een zachte borstel gebruiken om op de moeilijke plekken te komen.Maak het glas zelf schoon met een oplossing van één deel witte azijn en twee delen water. Wrijf dit voorzichtig in cirkelvormige bewegingen over het glas en poets het daarna met een droge doek. Maak het frame schoon met een vochtige doek en droog het zorgvuldig af. Als de lijst van hout is, kunt u eventueel een was of crème gebruiken om hem te polijsten, maar vermijd een spray met boenwas.

WAAR MOET U ANTIEKE BROCANTE SPIEGEL BEWAREN?

Als u uw antieke spiegel gebruikt, moet u ervoor zorgen dat hij op de beste plaats staat, zodat hij beschermd blijft en er op zijn best uitziet. Dit betekent dat u hem uit het directe zonlicht en uit de buurt van een warmtebron zoals een radiator moet plaatsen. Zo droogt het hout niet uit en vervaagt de kleur niet. 
Als u uw spiegel opbergt, moet u hem eerst schoonmaken om er zeker van te zijn dat er geen vuil of resten zijn die hem na verloop van tijd kunnen beschadigen. Wikkel de spiegel in zuurvrij vloeipapier voordat u hem in noppenfolie verpakt. Idealiter plaatst u hem dan in een geschikte doos voor extra bescherming en markeert u hem als breekbaar.
De brocante spiegel moet altijd verticaal worden opgeborgen en ergens tegenaan leunen om te voorkomen dat ze vallen. Als u uw spiegel horizontaal opbergt, neemt het risico toe dat er iets op wordt gezet, waardoor het glas kan breken of de lijst kan vervormen. U moet er ook voor zorgen dat uw brocante spiegel in een geschikt klimaat wordt opgeborgen: hij mag niet worden blootgesteld aan hitte, hoge vochtigheid, extreme kou of droogte, want dat kan hem allemaal aantasten.

barok spiegel