Web index
Image default
Aanbiedingen

Wat is hypoallergeen kattenvoer?

Wat is hypoallergeen kattenvoer?

Hypoallergeen kattenvoer is een diervoeding die is samengesteld voor katten met voedsel- en huidallergieën. Het wordt aanbevolen voor katten met voedselovergevoeligheden of voedselintoleranties.

Het wordt gemaakt met ingrediënten die minder snel allergische reacties veroorzaken en die niet geassocieerd worden met bepaalde conserveringsmiddelen en additieven in diervoeding.

Hypoallergeen kattenvoer wordt meestal gemaakt met gehydrolyseerde eiwitten – eiwitten die zijn afgebroken tot minuscule deeltjes (te klein voor het immuunsysteem om te herkennen en te markeren als allergenen). Gehydrolyseerd soja-eiwit is een van de meest voorkomende ingrediënten in hypoallergene kattenvoeding.

Waarom heeft een kat hypoallergene voeding nodig?

Hypoallergene kat voeding is noodzakelijk voor katten met voedselallergieën. Het hypoallergeen kattenvoer kan in twee situaties worden gebruikt:

  • Het diagnosticeren van voedselallergieën. Hypoallergene diëten worden aangeboden tijdens de proef- en eliminatiefase van de diagnose van voedselovergevoeligheid bij katten.
  • Beheer van voedselallergieën. Zodra een voedselallergie of -gevoeligheid is vastgesteld, kan het veterinaire dieet worden gebruikt om de aandoening te beheersen en irritaties aan het spijsverteringsstelsel van de kat te voorkomen.

Hoe weet u of kattenvoer hypoallergeen is?

Hypoallergene kattenvoeders bevatten geen ingrediënten waarvan bekend is dat ze veel voorkomende allergenen zijn. Over het algemeen bevatten hypoallergene voeders gehydrolyseerde eiwitten of een beperkt aantal ingrediënten om het risico op ongewenste allergische reacties te beperken.

Veel voorkomende dierlijke eiwitten die kattenallergieën opwekken zijn kip, rundvlees en zuivelproducten. Daarom zou een goede hypoallergene formule deze niet mogen bevatten. Het moet ook vrij zijn van vulstoffen, tarwe, bijproducten en gluten.

Aan de andere kant moet de formule rijk zijn aan hoogwaardige en licht verteerbare eiwitten. Idealiter bevat het een goede hoeveelheid voedingsvezels om de spijsvertering te vergemakkelijken. Het moet superfoods bevatten voor de gezondheid van huid en vacht en het stimuleren van het immuunsysteem.

Waar moet ik op letten bij hypoallergeen kattenvoer?

Bij het zoeken naar een hypoallergene kattenvoeding, zijn er verschillende dingen om in gedachten te houden. Laten we eens kijken naar de belangrijke overwegingen:

  • Eiwitbron. Eiwitten zijn het meest waarschijnlijke allergeen in de voeding van de kat. Dus, het eerste wat u moet overwegen is de eiwitbron. De formule moet één enkele eiwitbron hebben die ofwel is afgeleid van voedingsmiddelen waarvan het onwaarschijnlijk is dat ze allergenen zijn, ofwel gehydrolyseerd is.
  • “Nieuw” eiwit. Een nieuw eiwit is iets dat minder vaak wordt gebruikt dan kip, rundvlees of vis. Dingen als garnalen, eend, en wild worden beschouwd als “nieuwe” eiwitten.
  • Gehydrolyseerd eiwit. Als alternatief kunnen de eiwitten gehydrolyseerd worden – afgebroken tot kleinere deeltjes die het immuunsysteem van de kat niet kan detecteren.
  • Recept met een beperkt aantal ingrediënten. Hypoallergeen kattenvoer bevat een beperkt aantal ingrediënten. Hoe kleiner het aantal ingrediënten, hoe kleiner het risico op allergische reacties.
  • Prijs. De prijs van het voer is het evalueren waard. Voedselintoleranties en -allergieën zijn een blijvend probleem, wat betekent dat de kosten van het voer op de lange termijn zullen oplopen.

Welke ingrediënten mogen niet in hypoallergeen kattenvoer zitten?

Hypoallergene kattenvoeding moet vrij zijn van granen (tarwe, maïs), vulstoffen (aardappelen), zuivelproducten en eieren. Ze mogen geen dierlijke bijproducten, gesmolten vetten en kunstmatige ingrediënten zoals kleurstoffen, smaakstoffen en conserveringsmiddelen bevatten. Als ze dierlijke eiwitten van veel voorkomende allergenen bevatten, moeten ze gehydrolyseerd of afgebroken zijn.

Voor kattenproducten, ga naar https://happy-animal.nl/.