Web index
Image default
Sport

Wat is een alarmpistool?

Losse flodders
Het ziet er uit als een echt vuurwapen, maar vuurt slechts losse flodders af. Een alarmpistool wordt soms als startpistool bij sportwedstrijden gebruikt, maar ook als afschrikwapen, voor bijvoorbeeld filmproducties. Alarmpistolen zijn uitermate geschikt om allerlei soorten wedstrijden te starten. Het voordeel is dat het alarmpistool makkelijk te vervoeren is en dat het een duidelijk en herkenbaar geluid produceert. In een alarmpistool passen zes knalpatronen, wat betekent dat een valse start geen problemen op zal leveren. Alarmpistolen worden onder andere gebruikt bij hardloopwedstrijden, schaatsen, zwemmen en wielrennen.

Misbruikt door criminelen
De meeste alarmpistolen zijn van dichtbij duidelijk herkenbaar als alarmpistolen, maar anderen lijken sprekend op echte vuurwapens. Zulke exemplaren, bijna niet van echt te onderscheiden, worden regelmatig misbruikt door overvallers.

< 18
Voor alarmpistolen geldt dat deze niet in het bezit mogen zijn van personen onder achttien jaar. Boven deze leeftijd ligt het aan de uitvoering van het pistool. Houd daar dus rekening mee wanneer u van plan bent om een alarmpistool aan te schaffen.

Vergunning
Of de gebruiker van een alarmpistool in het bezit moet zijn van een vergunning, verschilt per exemplaar. De inrichting en samenstelling van het pistool bepaalt of er een vergunning nodig is om het alarmpistool in gebruik te mogen nemen.

Boete of straf
Wanneer je in het bezit bent van een alarmpistool dat geen vergunning vereist, ben je dus in de gelegenheid om met het alarmpistool rond te lopen zonder dat je risico loopt op een boete of celstraf.

Breed assortiment
Een alarmpistool is verkrijgbaar in allerlei verschillende soorten en maten. Ze verschillen zowel in kleur, gewicht, maar ook in prijs. Op deze manier spreekt het alarmpistool een grote en gevarieerde doelgroep aan. Zoals eerder besproken, is het echter erg belangrijk om na te gaan of het gebruik van het betreffende alarmpistool de aanvraag van een vergunning vereist.

Bezoek de website als je meer wil weten